USL vs economie, ideologie si meteo-politica (plus o reevaluare discreta)

Motto: Cainii latra, caravana trece (proverb romanesc)

Larmuitorii care agita spectrul ruperii USL sau denuntarii pactului de coabitare traiesc in afara timpului real. Altfel ar fi luat act de faptul ca Guvernul Ponta si-a indeplinit obiectivele economice din 2013, pe baza carora si politicile sociale merg inainte, chiar daca pasii sunt mici. In fond, economia este cea care trage dupa sine educatia, sanatatea, nivelul de trai si toate celelalte, de aceea orice castig pe economie conteaza, mai ales intr-o perioada de recuperare post-criza.

Faptul ca doua proiecte politice majore, revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala reprezinta o restanta, reportata in 2014, poate fi criticat in fel si chip. Mai intai insa ar trebui sa analizam ce atarna mai greu in balanta, amanarea sau blocarea, pentru ca am impresia ca cele doua neimpliniri din programul de guvernare tin mai degraba de lipsa de vointa, decat de lipsa de putinta. Chiar daca este multicolor, amanarile sau blocajele tintesc spre varful Guvernului, de aceea ar fi de luat aminte daca nu cumva sunt predeterminate, pentru ca cineva sa castige de pe urma acumularilor in pasivul guvernarii.

Pana la urma, economia primeaza, iar faptul ca managementul guvernamental al acesteia a functionat pe plus, luand-o inaintea celor doua obiective politice, spune multe despre stil, ierarhizarea prioritatilor si eficienta. In aceeasi arie de relevante pentru electorat, care transcende orice fel de politicianism, se inscrie si faptul ca premierul Victor Ponta se claseaza, in cel mai recent sondaj (INSCOP), pe locul al doilea, dupa Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in Top 10 al increderii nationale. Se stie ca oamenii sunt mai mult inclinati sa darame decat sa ridice statui, dar cred ca preferinta majoritara, din acelasi sondaj, pentru un presedinte tanar a fost modelata si de prestatia sefului Guvernului, care nu a ramas neobservata de catre populatie.

In privinta ruperii USL, nu cred ca riscul este iminent, in acest stadiu nu se intrevad castiguri semnificative la vreuna dintre parti. Desigur, o anumita meteorologie a remanierilor sau schimbarilor de guvern nu poate fi ignorata, un guvern proaspat in prag de iarna poate fi preferat unuia uzat, o stim din succesiunile anterioare, dar in cazul de fata nu este vorba de a opta intre incompetenta si lipsa de experienta, ci presiunile vin dinspre conflictul in crestere dintre ideologiile din interiorul uniunii de guvernare. Daca este adevarat ca a fost perfectata o vizita a premierului in SUA, cu sprijinul fostului ambasador la Bucuresti, Mark Gitenstein, este putin probabil ca pe termen scurt, de 1-2 luni (octombrie-noiembrie), cand i se va da curs, sa asistam la vreo modificare in sfera guvernarii.

Cat priveste pactul de coabitare, acesta chiar nu mai are nicio influenta interna, nici macar in afara tarii nu mai intereseaza pe nimeni, a cazut total in desuetudine. Cu sau fara „girul” lui Basescu viata merge inainte, ultimele redute portocalii, pe justitie, sunt in curs de luare in stapanire de catre independenta si separatia puterii judecatoresti in raport cu celelalte puteri ale statului de drept (vezi episodul Papici), iar pe politica externa se pare ca cel care a pierdut referendumul de demitere, de anul trecut, a ajuns singur la concluzia ca e mai bine sa se auto-excluda (a se vedea absenta presedintelui de la evenimente internationale majore si turneele substitutive ale premierului in strainatate).

Revelatorie mi se pare si reevaluarea discreta a noii guvernari de catre acelasi ambasador american, care a recunoscut ca „Romania isi revine” si ca „perceptia asupra romanilor in strainatate se imbunatateste”, chiar daca viziunea sa asupra democratiei romanesti este una tributara DNA-ului. Nu cred ca recenta demitere de catre procurorul general a unui procuror DNA, care instrumenta dosare politice, ar modifica noua atitudine a lui Mark Gitenstein, evenimentul in cauza fiind unul intern puterii judecatoresti, pe deplin cutumiar. In general vorbind, trecutul ramane intotdeauna in urma, viitorul are prioritate. Basescu a fost deasupra legii, dar nu si a timpului, caruia i se va supune.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: