In Memoriam Titus Filipas/BlogIdeologic

M-a intristat vestea plecarii lui Titus Filipas/BlogIdeologic din aceasta lume. Noi am pierdut un prieten, iar tara un patriot. A avut un acut simt al comunitatii si vremurilor.

Am remarcat tacerea sa neobisnuita, absenta din dialogul nostru. Ultima postare de pe blogul personal a fost pe 8 februarie. M-am gandit ca ar putea avea o problema trecatoare de sanatate, nimic mai mult. Am sperat sa se reintoarca, la fel de stenic si de patrunzator in ceea ce spune.

Basarabean prin parinti si oltean prin nastere, activitate si viata, Titus Filipas/BlogIdeologic a fost, prin ideile sale neobosite, un adevarat argint viu al identitatii de invingatori a oltenilor. Intamplator sau nu, desi eu cred ca Dumnezeu le oranduieste pe toate, ultimul articol al lui Titus Filipas/BlogIdeologic, pe blogul personal, a fost despre o mare victorie olteneasca. Il redau, aici, spre aducere aminte si in semn de omagiu, ca o farama sfanta din sufletul lui de neinfricat luptator:

“Marea victorie oltenească de la anul Domnului 599 împotriva Avarilor, februarie 8, 2016. A fost prima înfrângere de importanță majoră aplicată Avarilor, considerați până atunci invincibili. Nu mai știm nimic despre această bătălie importantă pentru România și datorită modului cum o transmite cronicarul Theophylact Simocatta. El vorbește despre bătălia de la Viminacium. În realitate, zona luptelor contra Avarilor a fost situată pe malul din stânga al fluviului Dunărea, mai precis în raionul pe care acum îl denumim Drobeta Turnu Severin. Istoricul bizantino-egiptean Theophylact Simocatta prezintă la modul colosal istoria aceasta veche îndrăgită atât de astronomul Copernic, cât și de mitropolitul Dosoftei. În lupte participă și un început de armată thematică, adică o armată locală, formată din autohtoni “socii”-alizați, comandată de generalul Comentiolus. Theophylact Simocatta atribuie victoria generalului Priscus, favoritul său, iar nu generalului Comentiolus. La anul Domnului 602, uzurpatorul Phocas îl omoară pe Comentiolus, dar Priscus scapă. Mai mult, generalul Priscus devine ginerele uzurpatorului. Domnitorul Petru Rareș consemnează în Enciclopedia murală de la Moldovița cea de a doua lovitură majoră aplicată Avarilor, la anul 626. Mai departe, avarii vor fi scoși definitiv de pe scena Istoriei prin lovituri mici, aplicate începând cu anul 790 de către Charlemagne. Dar poate că-i vorba despre altă categorie de avari, anume despre Avarii Pannonieni. Titus Filipas”

Sa-i pastram o memorie activa, ducand mai departe spiritul ideilor sale luptatoare, care au fost atat de arzatoare, pentru implinirea idealurilor de unitate si de libertate ale neamului romanesc. Ii vom simti intotdeauna lipsa. Requiescat In Pace! Amin!

https://nastase.wordpress.com/2016/03/21/a-plecat-titus-filipas/

Lasă un comentariu