Coruptia interna si inputurile externe

Domnule Motan Incaltat, arestarile si aruncarile in puscarie pe motive de coruptie merg pe banda rulanta, dar coruptii nu par sa se imputineze. Dimpotriva. Nu exista semne ca vor putea fi starpiti vreodata. Ori, nu in generatia asta. Coruptia pare sa fie la fel ca terorismul, despre care Donald Trump spunea ca nu se va sfarsi niciodata. O fi stiind el ceva. Este teza lui Bush Jr si Rumsfeld, care dupa controversatul 9/11, comemorare la care si Trump a varsat o lacrima, au spus/decretat/profetit (iar or fi stiind ei ceva), ca terorismul va tine cel putin o generatie, adica 50 de ani.

De ce compar coruptia cu terorismul? Pentru ca atata timp cat exista inputuri, vor exista si outputuri. Daca terorismul este sustinut din afara sa, sprijin fara de care ofensiva terorista fulminanta de dupa 2014, care a avut pretentii si resurse sa se transforme in „stat”, nu ar fi fost posibila, ci ar fi sfarsit din fasa, ca o bula din jocurile de copii, care se sparge cvasiimediat dupa ce a fost umflata, este logic sa ne gandim ca si coruptia din Romania si din Est este alimentata din afara lor, ori acest „din afara” nu poate fi decat din Occident.

De ce nu sunt cazuri de mare coruptie in Vest? Sau, mai bine zis, de ce frecventa lor este scazuta, pentru ca de existat exista si acolo? Simplu, e ca in cazurile cu hotii care nu se fura intre ei, pentru ca metodele sunt cunoscute si se dau rapid in gat unul pe altul (uneori la propriu, cu executii in stil gangsteresc). Si, apoi, de ce sa se corupa sau sa se fure intre ei, cand gradina Estului este mare, cu destui gugustuci in ea, sa ajunga la fiecare?!… Mai adaugati la acest rationament si coloana a cincea de corupti, formata din cei vulnerabili la coruptie, care se lasa corupti sau se roaga sa fie corupti, si veti obtine tabloul cauzal aproape complet al coruptiei din Romania si din Est. Concluzia pentru practicienii si decidentii din lupta anticoruptie este ca atat timp cat inputurile din mediul extern nu vor fi sistate, coruptia interna nu va fi eradicata.

https://adriannastase.ro/2017/09/12/industria-de-aparare-romaneasca-nu-mai-are-nevoie-de-offset/comment-page-1/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: