Victor Ponta, omul anului 2013

La schimbarea stafetei intre ani, Victor Ponta conduce in plutonul politicienilor, dar si in sondajele de incredere. Castigarea unui al doilea mandat de premier si unui al doilea mandat la sefia social-democratilor sunt victoriile personale care ii dau posibilitatea tanarului politician sa actioneze, pana in 2016, ca un veritabil mare arhitect  al universului socio-economic romanesc.

Bineinteles, riscurile legendariste anti-Hiram nu lipsesc, daca avem in vedere unele puneri la cale, din interiorul sau exteriorul USL.

Cea mai mare realizare a premierului Victor Ponta, in 2013, a fost de a fi reusit, in pofida multor variabile si forte centrifuge, sa tina unita alianta de guvernare si sa asigure, de pe aceasta baza, decolarea cresterii economice a Romaniei.

Premierul Victor Ponta a ars trei mituri, ce pareau instalate ireversibil in mentalul clasei politice. Primul mit distrus a fost cel al pretinsei surse de crestere pe care ar reprezenta-o austeritatea sociala. Concomitent cu masurile economice si pe masura aparitiei rezultatelor, Guvernul USL a reparat toate nedreptatile sociale ale guvernarilor anterioare.

Al doilea mit a fost cel al imposibilei iubiri politice sau convietuiri institutionale, pe criteriile stanga-dreapta. Pactele de constituire a USL si de coabitare premier-presedinte sunt dovada vie ca atunci cand exista vointa si compromis, in numele interesului national, nu exista bariere politice de netrecut.

Al treilea mit denuntat a fost cel potrivit caruia in relatiile internationale s-ar putea sta intr-un singur picior, in Vest sau in Est, fara sa-ti pierzi echilibrul. Dupa povestea cu exclusivismul vestic si prabusirea de criza care a urmat, seful executivului social-liberal a inteles ca echilibrul pentru o tara, ca si pentru lume, vine din sprijinirea in egala masura pe Vest si pe Est. Recentele proiecte cu China si cele anuntate, de anul viitor, cu Rusia, sunt tot atatea actiuni energice de re-echilibrare.

Probabil ca la intrebarea ce ar vrea sa faca cu Romania, pe care Joe Biden i-a pus-o lui Victor Ponta, la primirea la Casa Alba, au fost mult mai multe raspunsuri decat cele pe care le-am auzit sau le-am putea presupune. Ramane sa vedem ce ne va aduce in 2014. Pana atunci, un premiu social sau de socialitate, pentru ca de popular sau popularitate, termeni abuzati si compromisi de dreapta politica, nu mai poate fi vorba, nu ar putea fi meritat decat de premierul Victor Ponta, pentru anul 2013.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: