Contracararea stirilor false: Europa de Est, laudata si data exemplu Germaniei

04/01/2017

Orice campanie de resensibilizare in privinta stirilor false este binevenita. Aici se inscrie si articolul lui Edward Lucas, Germania ar trebui sa invete de la tarilor din Europa de est in ceea ce priveste stirile false, de pe Contributors.ro (traducere).

Din pacate, stirile false exista dintotdeauna, ca “instrumente de lucru” ale serviciilor de informatii, fara exceptii. Este suficient sa rememoram sau sa ne conectam la circulatia stirilor din si despre Orientul Mijlociu pentru a ne da seama ca asa stau lucrurile.

Bunaoara, de cate ori nu s-au laudat unii responsabili din coalitia internationala impotriva terorismului ca l-au ucis pe Abu Bakr al-Bagdadi, pentru ca sa aflam recent ca acesta traieste. E greu de spus care este stirea adevarata si care falsa, numai pe acest caz, dar sunt o multime de astfel de stiri contradictorii, care vin din cele mai respectabile surse occidentale.

A pretinde ca stirile unora sunt adevarate si ale altora false nu este prin urmare decat tot o stire falsa. Ar fi insa gresit sa concluzionam ca suntem la discretia stirilor false. Cea mai buna protectie impotriva stirilor false ramane tot la nivelul receptorului (cititorului, ascultatorului, telespectatorului), prin echiparea culturala corespunzatoare, de resortul culturii politice in primul rand, si prin accesul si consultarea surselor alternative.

Dincolo de aceasta abordare principiala am si un comentariu pe text. Am mai multe, dar voi face numai unul.

Autorul afirma: “Principala mea previziune pentru 2017 este aceea că vom asista la un atac susținut împotriva Angelei Merkel – și, de fapt, la adresa sistemului politic german – care va mai potoli ofensiva rusească de felul celei la care am asistat în Statele Unite, în a doua jumătate a lui 2016.”

Privind previziunea, sansele sunt de 100% ca aceasta sa se indeplineasca. Va fi vorba, totusi, de o campanie electorala, in care argumentele pro si contra cu care candidatii vor veni in fata alegatorilor vor curge in suvoaie, sunt drepturile lor egale la exprimare si castig, nimeni nu poate sa restrictioneze un debit, despre cel verbal vorbesc, sau sa-l maximizeze pe altul.

Ultima idée din afirmatia citata este insa 100% discutabila (o respinge si presedintele ales Donald Trump), pentru ca domnul Edward Lucas ne prezinta ca pe un fapt cert, probat si confirmat, amestecul rusilor in procesul electoral american, pentru care nu exista nicio dovada, ci doar obisnuita retorica electorala si, la fel de obisnuita, obsolescenta post-electorala, dupa pierderea alegerilor.

Daca in logica orice afirmatie neargumentata cade fara argument, cred ca si in circularea ideilor (afirmatiilor) fara probe ar trebui sa se intample acelasi lucru.

http://www.contributors.ro/global-europa/germania-ar-trebui-sa-invete-de-la-tarilor-din-europa-de-est-in-ceea-ce-priveste-stirile-false/