Noul capitalism si noua Romanie

Asa cum exista o veche Europa si un vechi capitalism, era normal ca noua Europa sa genereze un nou capitalism. Fara indoiala, vechea Europa a fost un profesor de democratie pentru noua Europa. Cum numai un maestru autentic este depasit de un discipol virtuos, nu ar trebui sa fie nicio rusine daca manualele fostilor invatacei le vor inlocui, intr-o buna zi, pe cele ale fostilor dascali.

Dimpotriva, ar fi un motiv de mandrie si pentru unii si pentru altii, legea progresului nu neaga contributiile niciunei generatii, poate, cel mult, schimba accentele de pe una pe alta. Observ insa o anumita reticenta si, respectiv, inhibitie in recunoasterea, de o parte, si afirmarea, de cealalta parte, a noilor merite, ceea ce nu prea este in regula, cam iese din linia traditionala a progresismului.

Privind la imaginea de pe coperta cartii lui Iulian Stanescu, “Puterea politica in Romania”, cu subtitlul „De la comunism la noul capitalism”, imi dau seama, dupa harta din fundal, de mesajul pe care il transmite tabla de sah cu regele de alb cazut si fluxurile de energie cenusie (negativa) din partea de vest a hartii, care din fericire nu o tangenteaza, acest din urma lucru facandu-l o raza solara (lumina alba sau aurie este asociata in ezoterism cu energia pozitiva).

Motivul piesei de sah sau cartii de joc cazute l-am intalnit si la Silviu Brucan, din cate imi amintesc figurile nationalistilor romani Gh. Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu erau in pozitie orizontala, cele ale regelui Mihai si cominternistei Anei Pauker, in pozitie verticala.

Sunt optimist privind viitorul leadershipului politic romanesc, indemn pe toti romanii sa nutreasca un astfel de sentiment, pentru ca niciun conducator roman sa nu mai fie dislocat din mijlocul natiunii sale. Poate a venit timpul sa invatam de la evrei si de la americani, care-si cinstesc conducatorii, ii adauga la popoarele lor si pe soclurile istoriei. Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa alegem un presedinte care sa ne uneasca, unirea este prima lectie a unei natiuni!

 http://nastase.wordpress.com/2014/10/18/puterea-politica-in-romania/

Lasă un comentariu