Politica, Levantul si Mistretul cu Colti de Argint (Sibiul a dat un Om al Anului, stim sa-l folosim in schimbarea pe care ne-o dorim?)

Motto: Politica este arta de a-ti slabi sau infrange adversarul cu parti din el insusi (F. P.)

Semnificatiile „Mistretului cu colti de argint” in cultura germana sunt aceleasi ca in cultura romana, existenta superioara tragica a omului nobil, aflat in cautarea absolutului, idealului, neinteles de omul obisnuit.

Candva, in anii liceului, eu insumi am fost prins in capcana cautatorilor de idei, care vor sa le atinga, sa se convinga ca exista, cum nazuia sfasietor Tudor Arghezi sau sa le dea o materialitate pentru binele oamenilor, al cetatii, aidoma multor reusite ale ganditorilor si oamenilor politici. Lucian Blaga, Camil Petrescu mi-au fost foarte dragi, apoi, mai tarziu, DD Rosca, cu a sa „Existenta tragica”, si o pleiada de filosofi si literati francezi si rusi. Nu spun ca acum am abandonat cautarea idealului, dar o fac cu un mult mai pronuntat simt al realitatii, pragmatic, de pliere, cel putin conjuncturala, pe o realitate data. Atunci, cautarea era adolescentin-emotionala, cum am experimentat-o cei mai multi, acum este cea a maturitatii reflexive, rationale si calculate, chiar pana la duritate.

Balada cu acelasi nume a lui Stefan Augustin Doinas este extrem de tulburatoare, ceea ce pentru altii pare o fantasma se dovedeste, intr-un final, chiar daca tragic, a fi o realitate tangibila. Poate si pentru ca aflarea adevarului cere sacrificii si ca acesta se releva doar celui sau celor alesi. Dar cornul de vanatoare, care anunta izbanda, chiar cu un sacrificiu ca al printului din Levant, ii da dreptate, il confirma in fata eternitatii pe vizionarul, cautatorul si insetatul de absolut.

Cred ca, intrucatva, parabola din „Mistretul cu colti de argint” se potriveste si politicianului. Nu aceluia de duzina, evident. Exista multe definitii ale politicii, ca arta a compromisului, a posibilului sau imposibilului, cred ca fiecare este sau poate fi adevarata, in anumite conditii. Despre ultima definitie, de pilda se vorbeste putin si, cel mai adesea, in termeni de respingere, dar o astfel de arta este proprie geniilor, politicienilor de exceptie, rasati, care simt si presimt cu fiecare celula. Capodopere ale acestora exista, trebuie numai vazute, lucru imposibil pentru politicianul mediocru. Cred ca acel politician de exceptie este el insusi un „mistret cu colti de argint”.

In sfarsit, vad, acolo, langa „Mistretul cu Colti de Argint”, din Munchen, un om trist, cu un mesaj enigmatic. De abia recitind si reflectand mi-am dat seama (cred) despre ce este vorba. Da, “Mistrețul cu Colți de Argint” a rănit neasteptat si profund, a adâncit fractura politica din tara. Cu ce consecinte? Nu stiu, in globul meu de cristal se vad doar umbre, este adevarat, una mai mare decat celelalte…

Nu exista o fatalitate a predeterminarilor si sfarsiturilor, orice poveste poate fi rescrisa, prin folosirea fortei infinitudinii care vine din solidaritatea finitudinii. Uniti, putem schimba chiar si sfarsitul baladei lui SAD. De altfel, cuvantul Levant, care provine din italianul levante, inseamna “care se ridica” sau “(soare-) rasare”, cuvant care circula, alaturi de alte cuvinte, in zonele din Orient, Rasarit sau Est.

Pentru schimbarea sau ridicarea pe care ne-o dorim exista multe parghii. Intre MCA-ul lui SAD si cel din Munchen se afla o legatura, Sibiul, care a dat Omul Anului. Sa o folosim.

http://nastase.wordpress.com/2014/11/20/mistretul-din-munchen/

One Response to Politica, Levantul si Mistretul cu Colti de Argint (Sibiul a dat un Om al Anului, stim sa-l folosim in schimbarea pe care ne-o dorim?)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: