AUKUS: Un nou aliniament strategic al Globalismului

Biden pune bazele unei noi alianţe strategice cu Australia şi Regatul Unit

Presedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, ca a pus bazele unei noi aliante strategice, AUKUS, formata din Australia (A), Regatul Unit (UK) si Statele Unite (US).

SUA au facut astfel prima repozitionare globala, care de altfel era previzibila de mult timp, stabilindu-si in zona indo-pacifica punctele tari ale unui nou aliniament strategic.

Liderii celor trei tari din AUKUS, presedintele american Joe Biden si premierii britanic si australian Boris Johnson si Scott Morrison au avut o videoconferinţă comuna.

Cu un zambet larg de satisfactie, Morrison a anuntat un prim act major al AUKUS – livrarea Canberrei de catre Washingon a unei flote de submarine cu propulsie nucleara.

Desi nepozitionat inca oficial impotriva Chinei, noul pact militar AUKUS reproduce in Pacific ceea ce in razboiul rece a fost NATO in Atlantic, cu care SUA si-au proiectat influenta in Europa si ostilitatea antagonista asupra fostei competitoare globale URSS.

AUKUS este insa o replica palida. Chiar daca ulterior, la fel de previzibil, i se vor adauga Canada si Noua Zeelanda. Intr-un comunicat comun, cele trei tari din AUKUS s-au autodefinit drept “democratii maritime”. Maritime, da!, dar democratii, ioc!

Globalismul este in curs de a-si elabora noi mituri fondatoare, care sa-i faciliteze o reinsertie mitologizanta in zona maritima indo-pacifica si in regiunea terestra asiatica.

Vechii zei pre si post columbieni, care au stat la baza imperiilor siameze brianic si american au fost deja inlaturati de pe socluri si din mentalul Globalistilor, in timpul campaniei electorale de anul trecut din SUA, cu reverberatii si in Marea Britanie.

Din valorile culturale “comune” euroatlantice, trambitate de Globalisti pentru a accede infiltrativ la civilizatia avansata din emisfera nordica, nu va mai ramane aproape nimic; va depinde de rezistenta si lupta europenilor americani si europenilor britanici.

Urmarile probabile ale infiintarii AUKUS nu vor fi prielnice pentru nimeni. Imersiunea submarinelor propulsate nuclear in zona maritima a Australiei este o incalcare brutala a traditiei si conventiei ca in aceste ape sa circule doar nave cu propulsie conventionala.

Intentia SUA de a transforma zona indo-pacifica intr-una exclusiva, de control asupra a doua oceane, in detrimentul clar al celorlalte tari maritime riverane, este de neacceptat. Invocarea de zona maritima “libera si deschisa” este o lozinca total mincinoasa.              

A face din Australia un pivot militar al SUA, prin care Globalistii sa “incalece” zona indo-pacifica, contravine spiritului pacii si libertatii de circulatie maritima. Este totodata o insusire abuziva a brandului India si o tulburare a esentei semantice a cuvantului Pacific.

Pe de alta parte, AUKUS este o negare inacceptabila a NATO si o sursa de enorma ingrijorare pentru tarile membre europene. USA si UK nu s-au consultat cu aliatii europeni in privinta AUKUS, unui paralelism inadmisibil la NATO.

O posibilitate subsecventa relocarii geostrategice a Statelor Unite si Regatului Unit in formatul AUKUS este ca Globalistii sa inceapa o noua exploatare salbatica a resurselor planetei, pentru o noua acumulare primitiva a capitalului, ceea ce este foarte alarmant pentru securitatea climatica.

Cei trei lideri AUKUS si-au anuntat participarea in persoana la Adunarea Generala a ONU (21 – 27 septembrie, New York). Lor li se va alatura si presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, un lider politic controversat international si cu o legitimitate contestata in tara, fiind supranumit incendiatorul Amazoniei.

Joe Biden intentioneaza sa introduca India si Japonia in dispozitivul diplomatic al AUKUS, un fapt care ar fi net contrar intereselor asiatice. O Declaratie a Asiei, care sa angajeze tarile asiatice ca nu se vor angrena in demersuri ostile niciunei tari surori, va fi de neevitat.

Presedintele american ii va primi pe premierii Indiei, Japoniei si Australiei, la Casa Alba, pe 24 septembrie.

 

-11:31Apasă pentru a vedea pe FacebookJoint Address with US President and UK Prime MinisterScott Morrison (ScoMo) a fost în direct

#LIVE: Announcing the creation of AUKUS – an enhanced trilateral security partnership between Australia, the United Kingdom and the United States.

– Joint Address with President Joe Biden and Prime Minister Boris Johnson.

3 K2,2 K750
Statele Unite, Regatul Unit și Australia au anunțat un nou parteneriat de securitate, denumit AUKUS, în zona indo-pacifică, care include livrarea de submarine cu propulsie nucleară părții australiene. Foto cu caracter ilustrativ: Phil Mislinski/ Getty Images

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/australia-va-primi-submarine-nucleare-intr-un-nou-parteneriat-cu-sua-si-marea-britanie-impotriva-chinei-franta-critica-decizia-1669775

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: