Lumpenmigratia est-europeana avertizeaza Occidentul: „Migram in Africa!”

Fascinatia ideilor occidentale pentru care est-europenii si-au rasturnat guvernele si regimurile politice, in 1989, astazi nu mai exista. La peste un sfert de veac de la revolutiile din Europa de Est, ideile privind multiculturalismul, dreptul la libera circulatie si dreptul la alocatii sociale pentru imigranti au palit foarte mult.

Noua eclipsa sociala a fost provocata de neoliberalism, ale carui interese inegalitariste s-au unit cu forta statului, degenerand intr-un alt mutant capitalist, neoliberalismul de stat. Euroatlanticii au retras multiculturalismului acreditivul, recunoscand ca este un esec. Libera circulatie si ajutoarele sociale au fost coborate de la catargele SUA si Europei, in locul lor fiind ridicate politicile de ingradire. Est-europenii se simt tradati.

“Nu există uniune socială în Europa”, si-a motivat Germania, prin vocea minstrului social-democrat al muncii, intentia de a reduce drastic ajutoarele sociale pentru imigranții veniți din alte țări ale Uniunii Europene (UE), urmând astfel exemplul Marii Britanii. Măsura i-ar viza în special pe imigranții din țările Europei Centrale și de Est, inclusiv România și Bulgaria.

Potrivit unui proiect de lege, imigranții intraeuropeni care locuiesc în Germania nu vor mai primi ajutoare sociale dacă nu vor munci. Fără loc de muncă, ei nu vor mai putea accede la ajutoarele publice decât după cinci ani de ședere în Germania. Social-democratia germana va fi, deci, de acum incolo, numai pentru germani, nu si pentru imigranti.

Aceasta idée germana este frate geaman cu cea americana, promovata, zilele trecute, de candidatul republican in alegerile americane prezidentiale, Donald Trump, potrivit caruia ”America trebuie sa fie pe primul plan”. Absolut incredibila similitudinea, “USA, USA, über alles”! Carevasazica, nationalismul si populismul fac ravagii pe ambele maluri ale Atlanticului.

Prin politica vizelor pentru accesul pe teritoriile lor, SUA si Canada au ales o modalitate subtila si cuprinzatoare, in acelasi timp, de a se inchide in fata migrantilor est-europeni. Pe lista de vize a SUA se afla Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania, pe cea a Canadei sunt Bulgaria si Romania. In schimb, americanii si canadienii pot intra fara vize pe teritoriile acestor state, gratie apartenentei lor la UE. Asimetria si paradoxul dintre cele doua tipuri de societate, inchisa in Vest si deschisa in Est, sunt vizibile si impardonabile.

Nemultumirile est-europenilor au inceput sa apara, sa fie in crestere, mai ales din observatia discriminarii celor doua tipuri de migranti, intra-euroatlantici si extra-euroatlantici, cu atat mai mult cu cat criteriul geopolitic ar fi trebuit sa functioneze invers, sa-i favorizeze, in virtutea acordurilor de parteneriat, de alianta si de integrare. Cei mai vulnerabili la inchiderea societatilor occidentale, din care au fost iluzionati ca fac parte,  sunt lumpenmigrantii est-europeni. Din acest punct de vedere, alternativa “Migram in Africa!” este mai mult decat ironica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: