Previziune-retroviziune si Romania100-Romania2000

Bucureşti: Expoziţia „Imago Romaniae. Terra Christiana”

Cred ca vietile si faptele romanilor de-a lungul timpului, de la inceputurile pretimpurii si nedeslusite si pana la stadiile mature si puternic tusate din vremurile noastre, sunt ca o suita de tablouri sau multiplanuri particulare, de diferite dimensiuni, care fac parte dintr-un urias tablou general, cu care se identifica Istoria Romaniei.

Salut cu tot entuziasmul initiative integrative de genul Expozitia Imago Romaniae – Terra Christiana”. Oamenii politici si de stat pot juca un rol sustinator exceptional al unor astfel de demersuri reconstitutive si evocatoare de Istorie a Romanilor. O personalitate proeminenta din aceasta galerie o reprezinta fara indoiala politicianul de stanga Adrian Nastase, care, iata, in discursul sau pentru vernisajul si catalogul expozitiei integreaza tabloul istoric secular “Romania 100” in tabloul panoramic, milenar “Romania 2000”.

Cred ca aceasta recompunere si fixare precisa a locului piesei Centenarului in puzlle-ul Bimilenarei Istorii a Romaniei dovedeste nu numai o capacitate de pre-viziune politica, absolut necesara pentru a putea merge inainte, ci si una de retro-viziune istorica, absolut necesara pentru a sti cine am fost si suntem. Dupa parerea mea, aceste puneri la un loc a istoriei Romaniei 100 si Romaniei 2000 si a capacitatii de pre-viziune si retro-viziune sunt un fapt rarisim, care merita pretuit si legat cat mai strans de decizia politica strategica, pentru a-si gasi si alte intrupari, spre binele Romanilor si Romaniei.

Lasă un comentariu