Inconsistenta si electoralism: Pactul Iohannis pentru “europenism” (sub cupola de control a PPE/PNL)

La Cotroceni: Cinci sub cupola de control a PPE/PNL (din imagine lipseste Klaus Iohannis)

Intr-adevar, pactul lui Klaus Iohannis pentru “europenism” [1] sufera in mod acut de inconsistenta si electoralism [2]. Chiar daca l-am fi creditat cu buna credinta, ceea ce nu e cazul, asa-zisul “acord politic national” pentru consolidarea parcursului european al Romaniei decade din statutul si perspectiva pe care Iohannis i le atribuie prin exclusivism, prin eludarea implementatorilor determinanti, legislator (parlament) si executiv (guvern). 

De ce sa fi colaborat Iohannis institutional, cum l-ar fi obligat de altfel si fisa postului din Constitutie, cand el a urmarit sa-si construiasca o platforma, un punct de sprijin electoral, pentru alegerile prezidentiale din toamna, la care fara trambitatul acord ar fi ca si cum ar intra in lupta cu mainile goale? Si chiar asa va fi, KWI va merge la confruntarea cu contracandidatii si la intalnirea cu electoratul fara nicio realizare palpabila in timpul mandatului!

Pe de alta parte, pactul nici nu este macar original, a fost preluat de la fruntasi ai Partidului Popular European (PPE), care au incercat sa demareze “negocieri” interinstitutionale post-europarlamentare, din pozitii de putere, pentru care nu aveau niciun mandat. Tentativa a fost o stratagema de subordonare implicita a celorlalte partide europarlamentare la influenta si viziunea austeriste si migrationiste ale popularilor [3].

Klaus Iohannis a prins din zbor smecheria PPE, de a-si pune oamenii in functiile de la varful noii administratii a UE.  Si pac!, Cotroceniul a venit cu pactul pe “europenism”. Cu scopul, evident, sa aduca celelalte partide parlamentare sub cupola PPE, implicit a PNL, care este membru al grupului popularilor europeni. Aceasta stratagema de control este vizibila si la atlantici, de la care cred ca a fost si luata. Doar ei se autoplaseaza in mijlocul oricaror actiuni si negocieri – tehnica tirbusonului -, pe orice problema. „De abia asteptam sa lucram cu noul guvern” sau „institutie”, „va vom apara”,  „sprijini”, „asigura” etc., sunt asertari prin care obtin astfel controlul informational sau vin cu tot felul de unilateralisme, si modelarea-i gata! 

As mai observa alte doua lucruri. Primul, ca acordul pe “europenism” se suprapune nepermis tratatului de aderare, care prin definitie ne-a conferit si ne confera statutul si perspectiva de pro-europeni. Al doilea, tot o manarie, e ca se incerca sa se lege democratia si europenismul de dreapta politica. Este un mare neadevar sa sustii ca atasamentul fata de Democratie si Europa trece prin dragostea fata de Capitalism si Neoliberalism. Ori, altfel spus, prin iubirea fata de SUA si “SUE”. Ca altadata, fata de Comunism si URSS. 

PS/NB: Un pas recompensator al „Cupolei” este dezvaluit de Financial Times: Klaus Iohannis s-ar afla pe lista scurta a PPE pentru sefia Consiliului European!  

NOTE_______________________ 

[1] https://adriannastase.ro/2019/06/17/despre-recentul-pact-politic/

[2] https://www.mediafax.ro/politic/pact-semnat-in-cinci-la-cotroceni-iohannis-reactie-fata-de-absenta-psd-nu-se-schimba-a-cerut-mai-multe-amendamente-decat-avea-articole-pactul-lista-semnatarilor-ramane-deschisa-18168885

[3] https://www.dcnews.ro/presedintele-pe-tajani-nu-are-niciun-mandat-pentru-negocierile-interinstitutionale_661316.html

Lasă un comentariu