Clarificari privind istoria unor simboluri (un raspuns)

(1) Ghita Bizonu’, motto-ul e in limba franceza, iar utilizarea lui de catre un monarh englez poate fi pusa pe seama multor cauze politice si diplomatice, din care PR-ul nu e pe ultimul loc, chiar daca atunci nu se numea astfel, care angrenau curtile regale ale vremii.

Mai adauga la aceste circumstante si una intima regala, si vei capata o intelegere mai adecvata a nedumeririi tale. Se spune ca regele Edward III ar fi reprodus cuvintele de salon frantuzesti in momentul cand dansa cu Joan din Kent si acesteia i-a alunecat jartiera pana la glezna, starnind stupoare dezaprobativa in randul curtenilor din jur.

Edward III, se pare cu o buna prezenta de spirit si echipare psihologica, a pus jartiera in jurul propriului picior, adaugand la motto-ul francez si propria previziune englezeasca, pilduitoare, incuietoare sau de punere la punct, cum vrei sa-i zici: ” Honi soit qui mal pense. Tel qui s’en rit aujourd’hui, s’honorera de la porter.”/” „Să se facă de rușine cel ce se gândește la rele (despre asta)”. Cei care râd astăzi, mâine vor fi mândri să o poarte.”

Asa a fost oficializat, legiferat sau regalizat Ordinul Jartierei, ca institutie nu tocmai decenta, dar recompensativa a Imperiului Britanic. Episodul nu eclipseaza contributiile politico-financiare determinante pe tema ale Templierilor. Ei erau cunoscuti de altfel nu numai pentru cantitatile lor imense de aur, pe care il foloseau pentru coruperea regilor si constructia sau deconstructia regalitatilor, ci si pentru o sexualitate imorala sau iesita din normalitate. Chiar daca oficial Templierii jurasera sa fie dedicaţi unei vieţi de celibat, sărăcie şi muncă militară, iar favorurile cavalereşti le erau interzise, in ascuns ei le incalcau pe toate. 

(2) Multe simboluri din vechime, unele chiar antice, au fost preluate de miscari si partide politice moderne. Sa-ti amintesc de zvastica hitlerista?! Sau de simbolurile stravechi ale masoneriei dintotdeauna si din zilele noastre?! Asa si cu trandafirii, preluati mult mai tarziu de social-democratie, dar cu intreaga lor incarcatura ezoterica, care era cunoscuta doar nucleului si catorva niveluri, din imediata sa apropiere, de care cele mai indepartate, de periferie sau de masa habar nu aveau.

Despre recentul Pact politic

Lasă un comentariu