UE are nevoie de o forta de reactie rapida, de cateva mii de oameni, si o brigada de aparare cibernetica. Fortele sale principale sunt armatele nationale (PPE)

Sursa: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2021/09/13/ue-trebuie-sa-si-accelereze-eforturile-pentru-crearea-propriilor-capacitati-militare-sustine-liderul-grupului-ppe–778499

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat, duminica, ca UE trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe SUA.

„Armatele naţionale sunt principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”, a argumentat Weber.

UE a făcut mai mulţi paşi către o abordare militară comună. Un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune (supravegherea maritimă si apărarea cu drone) a fost emis in 2017, iar 14 state membre au propus, in 2021, crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Dependenţa de SUA in evacuarile din Afganistan a amplificat apelurile pentru intensificarea cooperarii militare europene. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este ”de importanţă capitală pentru viitorul Europei”.

Pe aceasta tema nu exista inca un consens european. Țările baltice au inca rezerve, se tem ca eforturile UE le-ar putea dilua pe cele ale NATO. Unele guverne sunt îngrijorate de posibilitatea ca aceste măsuri sa afecteze relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia strategica a UE. ”Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a spus el. Astfel de sensibilizari, din mai multe directii, sunt asteptate sa produca consens si decizii decisive privind apararea comuna europeana, intr-un viitor foarte apropiat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: