Acum, ca COP27 s-a incheiat, fara schimbari de atitudine si directie, ma intrebam cu ce tema contradictorie ne va mai rasfata domnul Constantin Cranganu, care sa inregistreze recorduri de vizualizari si comentarii, dar si de corectii, negari si chiar denunturi? Dar, iata, acest nou articol ne da raspunsul si cred ca tentativa de reabilitare a lui Darwin, iesit si el din aceeasi pepiniera anticrestina si antimonarhica de la Cambridge, nu va avea o cota mai mica de controverse.
Chiar daca despre teoria darwinista a originii si evolutiei speciilor – cu punctul ei asa-zis „forte” sau „revolutionar”, dar tot atat de vulnerabil, potrivit caruia omul s-ar trage din maimuta -, ni se face vorbire ca si cand ar fi fost definitiv „acceptata” si ar fi considerata „infailibila”, lucrurile nu stau nici pe departe in acest mod. De altfel, controversele de azi sunt aceleasi din urma cu mii de ani, aflate inclusiv in Vechiul Testament, unde ni se vorbeste despre originea divina a omului, imposibil de negat, mai cu seama la evrei, ca ma intreb si ma mir: pentru cine si-a scris Yuval Noah Harari cartile?! Tot acolo ni se spune, nu intamplator, pentru ca preotii au fost primii oameni de stiinta, despre originea extraterestra a omului. Se pare ca originea extraterestra a omului este inradacinata – ceea ce explica aroganta – sau asa se vrea sa para – ceea ce explica manipularea – la unii politicieni (miturile despre OZN-uri si martieni) sau cultici religiosi (un rabin aserta credinciosilor lui: „Noi nu suntem de pe aceasta planeta”). Ori chiar la oameni de afaceri, care sunt si de stiinta, ca miliardarul american Elon Musk, care, in gluma sau in serios – dar retinem aprecierea ca lucrurile serioase se spun in gluma – spunea recent ca si el a venit de pe alta planeta! Bun, deci cel putin din punctul de vedere al teoriei originii extraterestre, teoria darwinista este falsa.
Nici afirmatia ca savana africană ar fi fost habitatul omului originar nu se sustine, desi e data ca „certa”. Au fost primii oameni insamantati sau parasutati in Africa? Cel mai probabil e vorba de o sincronie, o simultaneitate a aparitiei omului pe toate continentele, nu de un „focar” initial, de unde oamenii s-ar fi raspandit ulterior, prin „expansiuni teritoriale”, in zone, atentie!, mai putin prielnice sau chiar ostile vietii: cine ar fi plecat din Africa, atat de abundenta in hrana si nepretentioasa din punct de vedere al imbracamintii si caldurii?! Pentru ca este vorba despre sapientie, cat de intelepti putem fi sa ne luam dupa ziceri atat de controversate si nedemonstrabile? Pretinsa depasire a asa-zisului „paradox sapiențial” prin „contribuția neașteptată a climei în schimbare” miroase puternic a propaganda care minimalizeaza schimbarile climatice actuale, datorate emisiilor de gaze cu efect de sera, si incurajeaza consumul disproportionat de hidrocarburi. La fel de hazardata si cu puternic miros de petrol mi se pare si afirmatia ca incalzirea globala antropogena ne-ar salva de o glaciatiune (Richerson, 2001). Oricata aversiune am avea fata de dezacorduri si critici, trebuie sa acceptam ca sunt indispensabile, fac parte din mecanismul de validare a stiintei si teoriilor diverse.
This entry was posted on Duminică, 20 noiembrie 2022 at 23:51 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.