O busola de navigatie politica: Scoala de geopolitica FET

Pare un paradox, dar desi inainte de 1989 geopolitica nu a avut reputatia de care se bucura astazi, Romania a avut, neoficial, cel putin trei scoli de geopolitica, identificabile in tot atatea structuri de elita ale timpului: Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), Centrul de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară (CSCITM) si Institutul de Economie Mondiala (IEM).

Problema nucleelor de geopolitica ale acelor institutii a fost ca intrau in conflict cu rigida si vetusta ideologie oficiala. O alta ciudatenie a fost ca in acele scoli de gandire se discuta, cam la limita „subversiunii” dupa tiparele vremii, de ceea ce avea sa urmeze dupa comunism. Imi amintesc cum unul dintre marii mei profesori antidogmatici, parca-l vad si acum, a punctat enigmatic, la un moment dat, in timp ce invartea pe degete niste chei de la laboratorul de stiinte politice: „Si ziceti ca sistemul asta politic este UNICA alternativa?! Ramane de vazut”.

Azi, Fundatia Europeana Titulescu (FET), fondata si condusa de catre Adrian Nastase, are toate sansele sa devina o scoala publica de geopolitica. Apele politicii regionale si mondiale sunt tot atat de involburate ca in anii ’80, dar geopolitica ne poate fi o buna busola.

https://nastase.wordpress.com/2015/05/16/activitati-la-fundatie/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: