“Repararea” relaţiei transatlantice, subminată de reluarea unilateralismului: Blinken evocă sancţiuni în cazul continuării gazoductului ruso-german

Antony Blinken si diplomatia fara diplomatie: Ameninţări cu sancţiuni la adresa entităţile europene implicate în gazoductul Nord Stream 2

Diplomatia secretarului de stat american Antony Blinken isi dezvaluie o alta constanta cu fostul regim adversar Trump, privind proiectul european Nord Stream 2, ruso-german.

Amenintarile si sanctiunile la adresa aliatilor nu sunt diplomatice si constructive. Ele submineaza angajamentul presedintelui Biden de a “repara” relatia transatlantica.

Totusi, Blinken a recurs la amenintari, joi, cand a cerut ca „toate entităţile implicate” în gazoductul dintre Rusia şi Germania să se retragă „imediat” din proiect. In caz contrar, vor risca  sancţiuni din partea SUA, dupa o lege americana.

Seful diplomatiei SUA si-a luat libertatea sa se pronunte in chestiuni economice si de afaceri europene, care tin de suveranitate, cat si de liberalism si de economia de piata.

„Nord Stream 2 e un proiect nepotrivit – pentru Germania, pentru Ucraina şi pentru aliaţii şi partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Antony Blinken, sigur pe el.

Despre gazoduct, de 1.200 kilometri traseu submarin şi în valoare de nouă miliarde de euro, Blinken a sustinut că este „un proiect geopolitic rus care urmăreşte să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană”.

Reluarea diplomatiei americane a unilateralismului – cereri imperative ilegale, amenintari, sanctiuni etc. – pune la grea incercare angajamentul politic al  presedintelui SUA Joe Biden de a “repara” relatia cu Europa. Daca acest curs initial al noii diplomatii nu va fi schimbat, relatia transatlantica va ramane in acelasi punct in care a lasat-o Trump.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: