Atacarea multilateralitatii comunitare cu “reciprocitatea bilaterala”: Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit

Marea Britanie intenţionează să propuna tarilor din Uniunea Europeana semnarea de acorduri bilaterale de reciprocitate privind statutul cetăţenilor ţărilor lor după Brexit, potrivit unui purtător de cuvânt al premierului Theresa May, citat de Reuters. Este o noua tentativa de a ocoli sau incalca tratatele comunitare in privinta liberei circulatii a cetatenilor. Daca s-ar ajunge la asa ceva, valorile europene ar cadea in desuetudine si coeziunea integrarii ar slabi, sporind fortele centrifuge si incertitudinea cu privire la viitorul UE.

In opinia mea, insasi ideea de “statut al cetatenilor” post-Brexit este tendentioasa si inacceptabila, prin aducerea in discutie a posibilitatii contingentarii libertatii de circulatie. Daca va fi acceptata portita pe care expertii in chichite juridice de la Londra incearca sa o deschida, aceasta se va transforma rapid intr-o bresa, deoarece dincolo de ea stau la panda conditionarile politice si discriminarile etnice. Permisivitatea diferentierii libertatii de circulatie va desfiinta, practic, ideea si statutul de cetatean european. Va exista un “statut” pentru polonezi, unul pentru romani samd. Cetatenii europeni vor fi impartiti pe categorii.

Nici gaselnita avocateasca a celor de la British Influence nu ar avea alt scop, de disociere a drepturilor de obligatii, si alte consecinte, de slabire a UE. Avocaţii institutului susţin că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit şi la apartenenţa la Spaţiul Economic European (SEE). Sofistii juristi sustin ca Marea Britanie nu poate parasi automat piaţa unică prin decizia Brexit.

O astfel de situatie ar fi ca un adio, dar raman cu tine, cum suna titlul unui celebru film de comedie american (The Goodbye Girl, 1977). Adica, oficial Marea Britanie ar pleca din UE pentru a se deroba de obligatiile privind libera circulatie a persoanelor, contribuirea la bugetul UE si respectarea deciziilor Curtii Europene de Justitie, dar efectiv ar ramane pentru a beneficia de toate drepturile de care se bucura o tara membra UE. Fara obligatii, dar cu aceleasi drepturi, asa ceva ar fi incorect si inacceptabil.

Nu ar fi in interesul nimanui ca Marea Britanie sa plece din UE. Dar daca Brexitul a fost o decizie gresita, daca asteptarile nu se intrevad a fi cele scontate sau orice alt motiv de razgandire ar fi, nu ar fi cinstit ca Marea Britanie sa recunoasca ca vrea sa ramana in UE, pentru a beneficia de toate drepturile de tara comunitara, pe care in mod legic si logic nu le-ar mai avea daca ar pleca din UE?

 http://www.mediafax.ro/externe/marea-britanie-vrea-acorduri-de-reciprocitate-cu-tari-ue-privind-statutul-cetatenilor-post-brexit-un-grup-pro-ue-sustine-ca-nu-se-poate-parasi-automat-piata-unica-16008368

Lasă un comentariu