Un razboi politic absurd: Va declansa administratia prezidentiala o procedura de infringement impotriva stabilitatii Romaniei? O eventuala neacceptare a propunerii majoritatii parlamentare de premier va fi neconstitutionala

Imagini pentru iohannis poze

Fara indoiala, magistratus contra constitutio si vox populi contra constitutio sunt absurditati in egala masura. De ultima am mai auzit la revolutii, ca exceptie care confirma regula, de prima chiar nu stiu sa aiba vreun precedent in istorie. Probabil pentru ca in sensul ei originar, care este si cel mai larg, de inalta demnitate sau autoritate publica ori administrativa,  magistratura este menita sa vegheze la respectarea vointei constitutionale.

Astept insa cu ingrijorare rezultaul consultarilor presedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare in ceea ce priveste desemnarea premierului. Temerea care ma incearca este ca s-ar putea ca cea mai inalta magistratura administrativa sa inregistreze un nedorit precedent, pe care nici macar Basescu nu a avut curajul sa-l stabileasca. Ar fi fara precedent ca Iohannis sa incalce obligatia constitutionala de a desemna premierul.

Imagini pentru dragnea cu netanyahu poze

In acest moment, toate conditiile constitutionale pentru desemnarea premierului pentru un nou guvern, in urma alegerilor parlamentare, sunt indeplinite. Exista un partid care a castigat in mod masiv increderea electoratului, care are semnificatia unui mandat popular pentru a forma guvernul, exista o coalitie majoritara constituita, exista un program de guvernare pentru care au votat majoritatea romanilor, exista un parlament nou constituit.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a evidentiat in mod remarcabil prioritatile executive urgente ale etapei imediat urmatoare, formarea guvernului saptamana viitoare si aprobarea bugetului pana cel tarziu in 15 ianuarie. Dar pentru ca acestea si multe altele care se asteapta din partea noului guvern sa se intample, conditia strategica zero este ca Romania sa se bucure de stabilitate politica. Lucru de asemenea evidentiat de Dragnea, care prin prisma atentatelor sangeroase de la Berlin, Ankara si Zurich capata greutatea unei necesitati generale.

Chiar si senatorul PNL Alina Gorghiu, o opozanta de campanie inversunata a PSD, a inteles ca s-a terminat campania si ca liberalii trebuie sa se gandeasca in prezent la „cum se face opozitie”, formula care „poate fi una de succes peste cativa ani”. Liderii PSD si ALDE vor merge impreuna, miercuri, si cu o propunere unica de premier la discutiile cu Iohannis. Atunci se va afla si numele premierului propus de coalitia de guvernare. PSD ar putea sa desparta sau nu functiile de sef de partid si sef de guvern. Propunerea disocierii este mai veche, dar inca nu s-a hotarat nimic. Vom afla maine. Mai asteptata este insa reactia lui Iohannis, care a pierdut deja doua batalii, chemarea inoportuna si inutila la prima runda de discutii si esecul de a desparti PSD si ALDE, prin nereusita tacticilor de ofertare a sefiei liberalilor si de discutare separata cu cele doua formatiuni. Cat de reale sau de false vor fi “constrangerile” pe care Iohannis le-ar putea invoca in cazul ca va refuza sa desemneze ca premier persoana ce va fi propusa de coalitia PSD-ALDE ramane sa aflam, de asemenea, tot maine.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: