Consulatul general al SUA din Istanbul: Cuib de spioni si gulenisti?  

Inrautatirea relatiilor dintre Turcia si SUA, inceputa in urma refuzului Washingtonului de a-l extrada pe predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca ar fi creierul puciului esuat de anul trecut, a intrat intr-o noua faza, a razboiului vizelor.

Cercetarile procurorilor turci in doua dosare, privind un caz de spionaj si un caz de legaturi cu miscarea pucista, au condus catre consulatul general al SUA din Istanbul. Ancheta a ajuns la doi angajati turci ai consulatului american. Unul a fost pus miercuri sub acuzare. Celalalt, convocat luni la interogatoriu, s-a refugiat la consulatul american.

Reactiei Washingtonului, de suspendare a majoritatii serviciilor de livrare a vizelor in Turcia, Ankara i-a raspuns simetric, anuland propriile servicii de viza in SUA. Razboiul vizelor intre cele doua tari NATO survine dupa luni de tensiuni in crestere, pe fondul unor dezacorduri profunde.

Criza siriana si manipularea oculta de catre SUA a acesteia in directia unor posibile consecinte geopolitice, care ar putea provoca un nou focar de instabilitate in regiune, sunt motive de grave nemultumiri si reprosuri ale Ankarei fata de Washington. Disensiuni sunt si in mai multe dosare juridice, in special cel al garzilor de corp ale presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan si ale unui fost ministru turc.

In privinta celor doua episoade de ancheta de la consulatul american de la Instanbul, se poate estima ca daca oficialii misiunii diplomatice si consulare a SUA in Turcia nu vor coopera cu autoritatile turce, acestia vor rata un bun prilej de a-si proba buna credinta. Mai mult, inchiderea in fata anchetei sau obstructionarea acesteia, ca si cand ar fi ceva de ascuns, ar putea transforma perceptia de “cuib de spioni si gulenisti”, care acum circula la nivel de emotie publica, intr-o suspiciune rezonabila.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: