Nufarul roz si politica roza

 

Nufar roz (Rose Arey)

Cred ca nu poate exista o legatura mai nimerita intre nufar, planta sacra a vietii, bucuriei, renasterii, si versul epic/ aforismul lui Horatiu „Carpe diem!”/Bucura-te de ziua de azi! Dar, spre deosebire de partea a doua a indemnului poetului roman, cred ca trebuie sa ne incredem si in ziua de maine, si acest lucru este posibil numai daca ne ingrijim de acum, din prezent, pentru ce va urma, pentru viitor. O preocupare care presupune planificare. Avem si noi niste expresii folclorice care ne indeamna sa ne gandim la viitor (bani albi pentru zile negre, cum iti asterni asa dormi etc.).

Marturisesc ca la orice accesare caut semnificatii, explicatii, mesaje pentru ziua de maine. Este tonicul meu de fiecare zi, pe care il iau cu religiozitate. Nufar roz? De obicei, sunt albi. Sau cel putin albul nufarului este dominant in mentalul colectiv (lebedele albe printre nuferi albi sunt o imagine ceaikovskiana superba si de neuitat). Dar in afara de sacralitatea pe care o exprima nufarul, culoarea roz nu ma duce neaparat cu gandul la dulcele fondant sau la saratul himalayan.

Stiti ce-mi trece acum prin minte? Rozul este o deplasare dinspre rosul bazal spre ceva mai in sus pe scara rogvaiv, ceea ce in termenii culorilor politice ar putea sa insemne o deplasare dinspre rosul politic al trecutului (si prezentului, inca) spre rozul politic al viitorului, altfel spus dinspre stanga politica traditionala mai spre centrul politic, mai modern… Si mai imi vine in minte si indemnul reformator al liderului comunist chinez Deng, pe care l-as comenta si altfel: Mergeti spre centru si dreapta!, folositi toate metodele profitului capitalist! Deh!, astea sunt doar ganduri, dar imi fac totusi curaj cu ideile ca suntem ceea ce gandim si avem viitorul pe care il meritam (adica, pe care il planificam)…

https://adriannastase.ro/2018/07/07/la-cornu-8/

Lasă un comentariu