Reversul Coreei de Nord pe care Statele Unite îl ţin ascuns: Simetrizarea capacităţilor de răspuns descurajează, contribuind la stabilitate

Coreea de Nord a obţinut un succes ”alarmant” în demersurile sale în vederea dotării cu capacităţi nucleare şi balistice (general american)

Administratia Joe Biden a incercat repetat si fara succces sa ia legatura cu administratia nord-coreeana Kim Jong Un pentru a-si impune punctul de vedere, care este identic cu al predecesoarei administratii Donald Trump, in privinta dezarmarii nucleare unilaterale a acestei tari asiatice.  

Cele doua parti nu mai au ce sa-si spuna. Dar SUA sunt nerabdatoare sa atraga iar Coreea de Nord in discutii sterile, atata timp cat ele raman inghetate in aceeasi politica de sanctiuni ilegale si genocidare impotriva poporului nord-coreean, la care adauga mereu amenintari si presiuni.

Kim a dovedit insa ca nu are retineri sa intoarca in oglinda limbajul deșucheat, pe care Trump l-a folosit initial cu el. Intre timp, liderul nord-coreean a dezvoltat capacitati militare de raspuns comparabile cu cele americane.

Urmare a faptului ca SUA sunt ingradite in mod vizibil in actiunile lor unilaterale din peninsula coreeana, un general american, Glen VanHerck, şeful Comandamentului de nord şi al Comandamentului de apărare aerospaţială nord-american (NORAD), a recunoscut, marţi, succesul „alarmant” al Coreei de Nord in dotarea cu capacităţi nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă teritoriul Statelor Unite.

Generalul VanHerck a validat un fapt stanjenitor pentru SUA, respectiv posesia de catre Coreea de Nord deja a trei rachete balistice, care sunt capabile să atingă teritoriul american, daca securitatea nord-coreeana ar fi provocata.

Comandantul american a previzionat ca Phenianul şi-ar putea relua testele de rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a verifica performanţele noii sale rachete balistice intercontinentale (ICBM). SUA tin insa ascuns reversul legitim al Coreei de Nord privind apararea nationala competitiva si impactul ei pozitiv asupra stabilitatii regionale.

Simetrizarea capacităţilor de răspuns nord-coreene cu cele americane descurajează amenintarea si santajul din partea Statelor Unite, carora li se pot controla astfel aventurismul si unilateralismul. De altfel, sora liderului nord-coreean şi o personalitate influentă la Phenian, a avertizat Washingtonul, cu putin inainte de declaratiile generalului american, să nu facă gesturi care l-ar putea „împiedica să doarmă bine noaptea în următorii patru ani”. Pe de alta parte, SUA trebuie sa-si modereze rapid si drastic rasismul anti-korean, avand in vedere ca Phenian se inscrie pe acelasi trend cu Tel Aviv si Londra, cele trei capitale fiind in aceeasi ecuatie de crestere nucleara. Phenian nu va accepta niciodata sa fie tratat in mod discriminator, ca victima flagranta a dublului standard nuclear, comparativ cu Tel Aviv si Londra.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: