Iesirea din stereotipul dezbinarii stanga-dreapta: Mișcarea Momentum din Ungaria

Observatia ca stanga si dreapta dezbina tara in doua Romanii nu este numai romaneasca. Ea a fost preluata si de Ungaria, care, in plus, a dus-o si pe un plan organizatoric. Este vorba de Miscarea Momentum, formata din tineri militanti unguri, sensibilizati de dezbinarea tarii de catre stereotipia atavica a divizarii politice in/intre stanga si dreapta.

Dupa un prim si neasteptat succes, prin care l-a determinat pe premierul conservator Viktor Orban să retragă candidatura Budapestei din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2024, Miscarea Momentum, aparuta de cateva luni, a anunțat, duminică, că se constituie în partid politic în vederea participării la alegerile legislative din 2018.

“Stânga și dreapta nu au fost capabile decât să divizeze țara”, își exprimă regretul Mișcarea Momentum pe pagina sa Facebook, anunțându-și intenția de a se poziționa în afara clivajului stânga-dreapta. M-a frapat predominanta grupei de varsta intre 20 si 30 de ani. De asemenea, numele „Momentum”, care sugereaza o aplicare, o adaptare la un comandament politic actual, stringent, unitatea tarii.

Momentum și-a ținut adunarea generală în recentul weekend si l-a ales în fruntea sa pe organizatorul campaniei anti-JO, Andras Fekete-Gyor (28 de ani), anunțand totodata că intenționează să prezinte candidați în toate circumscripțiile electorale pentru urmatoarele alegeri legislative.

Marturisesc ca, satul de dezbinarea politica de la noi, ideea iesirii din clivajul stanga-dreapta, animat de regula de aceiasi papusari prin tot felul de internationale si transnationale, mi-ar surade sa incolteasca si in Romania. Cel putin experimental, asa, de samanta. Ori ca un test popular.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/03/06/miscarea-momentum-un-nou-partid-anti-orban-in-ungaria-07-20-33

Lasă un comentariu