Romania, in Spatiul Schengen minus unu (Austria)

Austria s-ar putea afla la originea spargerii unitatii europene prin votul sau negativ, nemotivat si neprovocat, cu privire la Decizia de aderare a României la Spaţiul Schengen.

„S-ar putea”, dar inca este posibila o soluţie constructiva de deblocare a situaţiei si de a face dreptate românilor, care sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la Spaţiul Schengen. Solutia de a ne admite in Schengen este clar politica, aceasta apartine institutiilor europene, abilitate si implicate in acest dosar geopolitic. Pana atunci, masurile Romaniei de boicotare a intereselor Austriei in tara noastra, cat si a oricarui interes austriac care tine de consensul comunitar, trebuie extinse si intensificate. Austria isi poate ridica veto-ul tip boicot in orice secunda, totul depinde de Viena in a ne respecta interesele, nu poate pretinde ca, in acest caz, reciprocitatea nu este legitima.

Exista insa si o alta cale de a raspunde comunitar la acest veto austriac ciudat, respectand in acelasi timp pozitia de justificare a Austriei, exprimata în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Daca Austria nu-i vrea pe romani sa circule liber pe teritoriul austriac, dar toate celelalte tari Schengen le accepta circulatia fara controale la frontierele lor, exista o solutie politica si de bun simt, care nu deposedeaza Austria de veto-ul la care are dreptul, dar care o priveste exclusiv.

Aceasta solutie consta in intrarea Romaniei in Spatiul Schengen minus unu. Ce inseamna? Cetatenii romani sa devina cetateni „schengen”, adica sa circule liber ca toti ceilalti europeni-schengen, dar ocolind Austria, fara a intra pe teritoriul austriac. Circulatia libera a cetatenilor romani, in Spatiul Schengen, spre vestul european, sa se faca pe cele doua rute alternative, prin Slovacia si prin Slovenia.

Fara indoiala ca Ungaria nu vrea si nu are niciun interes ca frontiera sa cu Romania sa ramana o bariera Schengen, impiedicand circulatia libera a romanilor si a ungarilor in ambele sensuri. Viena vrea de fapt o frontiera Schengen dura la granita de est a Ungariei, ca un fel de Linie Siegfried sau Linie Maginot, ceea ce o pune in conflict politic si cu Budapesta. Solutia „Romania, in Spatiul Schengen minus unu (Austria)” e necesara, temporara si de tranzitie, pana cand Viena nu va mai avea obiectii si va ridica benevol veto-ul.    

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: