Terorismul ca institutie clandestina: Recitindu-l pe Gandhi. Actualitatea Satyagrahei, ca varianta de raspuns

Familiile Soarelui

Draga Domnule G. B.,

Nu-ti trebuie nu stiu ce aparat sofisticat de analiza pentru a observa rapid, cu mijloacele simtului comun, greseala de neinteles pe care a facut-o seful diplomatiei americane.

S-a dus sa planga la mormantul victimelor unui atac terorist in masa si in loc sa spuna ca, la informatiile si resursele specifice pe care le are, va face totul sa-i rada de pe fata pamantului pe teroristi, care sunt concreti, localizati si cu crimele asumate public, a pus aceste lucruri palpabile in paranteza, trimitand in schimb printr-un logos de intentie spre un alt candidat pentru “scaunul electric”, care este strain de cauza, confuz, imaterial.

Practic, a abatut atentia familiilor indoliate si a poporului britanic, energia setei lor imperioase de dreptate, spre o directie nebuloasa, cu tinte abstracte, oameni fara chip si nelocalizati, numiti “extremisti”. Ca intr-o vanatoare de vrajitoare careia oricine ii poate cadea victima, numai cine trebuie, nu.

Iti dai seama ce revolta poate starni printre neamuri cineva care la funeraliile unor rude asasinate il disculpa indirect pe asasin, ferindu-l de urmarirea penala si de sabia Justitiei, pe care, diplomat, le abate in gol? Ba, mai mult, cand vorbeste de “integrarea” ucigasilor (imigranti) in societatea occidentala, in particular in cea britanica? Efectul este unul de neincredere, care, o data instalata, face ca increderea pierduta sa fie precum sufletul, care o data pierdut nu se mai intoarce (Miguel de Unamuno).

Cred ca ai auzit lamentatia agresiva si instigativa, frecvent repetata, pentru un domeniu sau altul: „Nu sunt/nu avem institutii, dar le vom avea!”. Ei bine, se pare ca terorismul a devenit o institutie politica. Repet, pentru a retine si reflecta terapeutic asupra acestei maladii/schizofrenii politice: TERORISMUL ca INSTITUTIE CLANDESTINA.

Descriptiv, pe multitudinea de cazuri concrete, pot fi scrise tomuri intregi, dar la fel de importanta ca intelegerea fenomenului, a cauzelor si efectelor acestuia, sunt si solutiile. Daca ma vei intreba “Ce-i de facut?”, iti voi reaminti precedentul care a apartinut lui Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Pare incredibil, dar Gandhi a obtinut victoria asupra violentei prin non-violenta.

“Marele suflet” (Mahatma, in sanscrita), cum a fost numit de poetul indian Rabindranath Tagore, a lansat la nivel de masă metoda de revoltă bazată pe rezistență pașnică, denumită Satyagraha, o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autoritățile britanice.

“Părăsiți India” (1942), revendicarea protestului non-violent, de refuzare o oricaror relatii cu ocupantii britanici, a coagulat rezistenta indienilor. Rezultatul a fost retragerea britanică și independența Indiei (1947).

Cred ca in NECOLABORAREA de niciun fel de atunci poate fi intrezarita o cheie, care, remodelata in raport cu noile realitati, ar putea fi folosita si acum, pentru eliberarea de sub dominatia noilor colonizatori, americani, in primul rand a popoarelor si tarilor din Orientul Mijlociu (Irak, Afganistan, Siria), apoi a celorlalte tari cu statut de facto de colonii americane.

In asteptarea vremurilor libere, F. P.

One Response to Terorismul ca institutie clandestina: Recitindu-l pe Gandhi. Actualitatea Satyagrahei, ca varianta de raspuns

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Draga Fragmentzel

  comiti o maxima eroare : io nu sunt „Domnule G. B.” io sunt doar „Bizoane”.
  Io nu sunt mare teleptual .. am o prapaduta de facultate facuta la FF (ca cadn am inyrat eram 18 si o ciosvarta pe loc .. e alta poveste!), io este unu cu penzie mica cam cat aia de furnica, segent majur in rezerva (pot arata actu’!) samd.
  Draga Fragmentzel adica per total IO MI-S MAJORITATEA ! (ca fata de restu is ceva mai citit , ca am o informatie sa bag in boale si „ziaristi” samd , ca sustin ca si beat mort apartin unei culturi deci sunt „cult” ) sunt niste cestii relativ nesemnificative.

  Convinge-ma pe mine si vei fi Fragment Major.
  Zi ce trebuie si nu vei mai fi Fragment, vei fi VOCEA!
  Lasa dracului inmtectuaslismele , fii VOCEA si in spatele tau e va aduna majoritatea.

  Si nu uita ce ne-a invatat Iancu : cu lancea lui Horea!

  Ca si el a invata de la altii (inlcus turci) I
  NDEPDENDENTA SE CUCERESTE CU SABIA!
  Militat spiritu militat gladio!

  Tara asta s-a facut cu SABIA IN MANA! Pe Frontul de la Maresesti invie mortii! titrau incredule ziarele neutre

  Si nu imi zi de rahatul ala de Europa … ia de cauta „SHEILA SOLIS – El novio de la muerte”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: