Delir de grandoare: Statele Unite ameninta Justitia!

Soldati americani in Afghanistan. Foto: Agerpres

Exista putine sanse pentru un raspuns pozitiv la intrebarea daca SUA mai respecta in relatiile internationale vreo norma de drept sau regula consensuala. Intr-o megalomanie faraonica, din varful careia par sa priveasca la statele lumii ca la niste vietati demne de dispret, Statele Unite sunt pe punctul de a recurge la acte supreme de sfidare: amenintarea si pedepsirea Justitiei! Washingtonul urmează să adopte, luni, o poziţie agresivă împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, ameninţând-o cu sancţiuni împotriva judecătorilor acesteia, dacă vor începe o investigaţie privind presupuse crime de război comise de americani în Afganistan.

Amenintarea si pedepsirea de catre SUA a Justitiei, pentru a o impiedica sa inceapa o legitima cercetare penala a militarilor americani, pentru a stabili daca sau in ce masura acestia se fac vinovati de crime de razboi impotriva poporului afgan, urmeaza sa fi anuntate de John Bolton, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american, Donald Trump. Bolton va face cunoscuta aceasta pozitie fara precedent a SUA in primul sau discurs major de la sosirea la Casa Alba, pe care il va sustine, luni, la Federalist Society, un grup conservator, la Washington.


“Statele Unite vor folosi toate mijloacele necesare pentru a ne proteja cetăţenii şi pe cei ai aliaţilor noştri de judecarea injustă de către această instanţă ilegitimă”, ar urma sa spuna Bolton, potrivit un draft al discursului sau. Oficialul Casei Albe ignora ca justetea sau injustetea sunt decise de Justitie, nu de politica. De ce Bolton si-ar face griji sau ar obstructiona Justitia, daca militarii americani nu au comis crime de razboi? CPI are legitimitatea internationala a unui Tratat multilateral cu vocatie universala, care izvoraste din spiritul si valorile umanitatii, iar ratificarea sau nu a acestuia de catre un stat sau altul nu-l absolva de raspundere, daca savarsesete crime de razboi. Non-ratificarea nu este un permis in alb pentru crime de razboi. Cand crimele au fost flagrante sau probate, nu are relevanta daca un criminal sau mai multi de razboi nu recunosc instanta juridica sau legea penala.

Bolton mai are in discurs un preaviz, ca Departamentul de Stat va anunţa închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei din Washington din cauza “îngrijorării” privind încercările palestinienilor de a obţine deschiderea unei investigaţii a CPI asupra Israelului. Din nou, abuzurile militare fug de Justitie. “SUA vor fi mereu alături de Israel, prietenul şi aliatul nostru”, se mai arată în discursul lui Bolton. Chiar si in crime impotriva umanitatii sau in genocid?

Conform textului discursului, Administraţia Trump ameninta Justitia ca „va răspunde” cu pedepse, dacă CPI va începe oficial demersurile pentru deschiderea unei investigaţii privind presupuse crime de război comise de militari şi de membri ai serviciilor secrete americane în timpul războiului din Afganistan. Printre pedepsele “corporale” avute in vedere a se aplica Justitiei – suna aiuritor, dar efectiv asa se cheama linia rosie pe care SUA o depasesc prin pedepsirea corpului procurorilor si judecatorilor -, se numara  interzicerea intrarii in SUA a judecătorilor şi procurorilor, sancţionarea oricaror fonduri pe care acestia le-ar avea în sistemul financiar american şi punerea lor sub inculpare în sistemul de justiţie american.

“Nu vom coopera cu CPI. Nu vom oferi nicio asistenţă CPI. Nu vom adera la CPI. Vom lăsa CPI să moară singură. Până la urmă, în privinţa intenţiilor şi scopurilor sale, CPI este deja moartă pentru noi”, ar urma să spună John Bolton, intr-un discurs abject, care degaja o aroganta si o furie care dau de inteles ca nu ar fi de nasul Justitiei sa-i cerceteze sau judece pe militarii americani care ar putea fi vinovati de crime de razboi. Un semnal net condamnabil, care incurajeaza comportamentul abuziv, discretionar, chiar criminal de razboi sau genocidar al militarilor americani. De asemenea, in textul discursului se mai arata ca SUA ar putea dicta si interzice altor tari, prin ase-zise “negocieri” de acorduri bilaterale cu caracter “obligatoriu”, ca acestea să nu predea cetăţeni americani către CPI. Un delir al grandomaniei!

4 Responses to Delir de grandoare: Statele Unite ameninta Justitia!

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Nu draga nu este un delir al grandorii ci doar, numai , afirmasrea suveranitatii.

  Justitia nu exsita decat in cadrul unei puteri suverane. Sau delegata de o putere suverana.

  O cestie precum TPI nu functioeaza decat ope baza acordului unor Puteri suverane. Adica State . Si in limiteloe mandatului dat de acele State. De o pilda TPi avea mandata sa judece pe Milosevici si sarbi. Nu prea avea mandat sa se intrebe daca si ceilalti nu savraisera niste fapate. Si nici sa intrebe nemtzia, Austicacatica, Ungairca si Vaticanu cam ce cautara in afacerea asta. Asa ca nu au intrebat …

  Asa si acum. Careva de la TPI a inebunit si a zis prostii , Si a rumat un raosuns de absolut bun simt „te ia mama dracului! t5e f@@, re##t si tebag si in p@@@d ma-ti si daca ma sucar dau si cu o atomica!!!”

  Apreciază

  • Nu Ghita, acesta este un punct de vedere care poate fi invocat doar de dragul de a spune ceva sau de a fi impotriva. Nu este vorba de fapte penale savarsite de cetateni straini pe teritoriul american, care in virtutea suveranitatii pe care foarte bine ai adus-o in discutie (dar/doar in cazul Afganistanului e pe invers), ar trebui sa raspunda in fata justitiei americane, potrivit legilor americane. Ci, in speta care ar urma sa fie judecata de CPI, este vorba de fapte de razboi penale savarsite de militari americani pe teritoriul unei tari straine.

   Dupa regula suverantitatii, ar trebui sa le judece justitia afgana, un fapt imposibil din moment ce aceasta nu este independenta, se afla sub ocupatie straina, ca si Afganistanul. In astfel de cazuri sunt obligate sa se autosesizeze instantele de judecata internationale, precum Curtea Penala Internationala, care are mandat international, potrivit dreptului international. Ceea ce delireaza consilierul prezidential american pentru securitatea SUA este definitia abuzului absolut si perpetuu, a unui stat de nedrept si a unei ordini mondiale de nedrept (adica strambe, in ambele cazuri). In plus, ar fi nevoie si de un Tribunal International pentru Crimele Terorismului (cred ca un ministru roman de Externe a promovat deja aceasta initiativa).

   Nu este oare dreptul international inaintea dreptului national? Un stat infractor sau delicvent nu va fi niciodata de acord sa fie judecat de nimeni. Si, atunci, ce facem, ne intoarcem la stadiul primitiv al crimei „libere”? (asta apropo si de liberalism). Da sa-ti mai pun si o alta intrebare, Tribunalul de la Nürnberg a fost ilegal pentru ca a judecat Germania fara acordul Germaniei? Au fost ilegale sentintele si executiile ne-germane impotriva unor cetateni germani? Nu ar fi asta o reabilitare a lui Hitler, de care nu m-as mira, pentru ca nimic nu ma mai mira? Nu ar fi bumerangul care s-ar intoarce asupra victimelor Holocaustului?

   Apreciază

  • Ghita Bizonu' spune:

   RA – HAT!

   Buffalo sheet!

   Si sa vedem cine indrajne4ste sa aresteze Amrica. SI ce o sa zica Stau si prasul care gazduieste pe idioti auzind astea este un casus belli
   Cred ca zic ca au belit-o!

   Apreciază

   • Nu, nu asa se pune problema, de a „aresta” (!) America, ci de a-i aduce in fata justitiei internationale (CPI) pe militarii americani vinovati de crime de razboi.

    Principiul de drept roman, dupa care se ghideaza si SUA, si care este cel mai mare progres in materie de drept, este ca niciun nevinovat sa nu fie pedepsit pe nedrept, dar niciun vinovat sa nu scape nepedepsit.

    Cea mai buna dovada de buna credinta si de necomplicitate politica la crimele de razboi din Afganistan ar fi ca SUA sa accepte cercetarea penala de catre CPI a celor suspecti si daca vor fi gasiti vinovati sa se dezica de crimele acestora.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: