RO, vocatie unificatoare: Intalnirea Vestului cu Estul

Privind raporturile RO-UE, ideea mai bruta, din care prin slefuire pot iesi mai multe variante sub aspectele practice si finale, ar fi ca ar trebui sa facem in asa fel incat sa unim, aici si cat mai degraba posibil, cele doua mari piete ale Est-ului si Vest-ului. Aceasta chestiune tine nu numai de vocatia noastra de a uni, nu de a dezbina, ci si de o necesitate imperioasa a vremurilor.

Din aceasta perspectiva, nu cred ca este un lucru bun sa iesim, sa ne autoexcludem, si, prin acestea, sa provocam o fractura geopolitica europeana. Ar fi dureroasa pentru toti. Nu trebuie sa provocam vechile rani. Dimpotriva, trebuie sa ramanem, sa ne autoincludem la o adica, daca vor fi riscuri de excludere.

Am vazut unele intrigi, gen „Iesiti, faceti si voi un Roexit, nu e locul vostru in UE” etc. Nu! Noi trebuie nu numai sa ramanem in UE/VEST, dar sa tragem si de EST si sa-l aducem la intalnirea si unirea cu VEST. Ma refer la depasirea fracturii economice si de piata dintre Est si Vest. Nu sanctiuni, ci bonificatii. Nu tensiuni, ci relaxare. Nu razboi economic, ci pace economica. Nu schisma, ci cooperare Est-Vest.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: