Misiune cinică privind Ierusalimul: Modelarea jewmericana a politicilor arabe (Mike Pence)

Cel mai recent act anti-islamic, in curs de desfasurare, al presedintelui american Donald Trump este de a-l trimite pe vicepresedintele Mike Pence intr-o misiune cinica in Orientul Mijlociu.

Scopul acestei misiuni, care se anunta si imposibila, este de a modela politicile tarilor arabe in favoarea deciziei lui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si a intentiei de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Aceasta decizie unilaterala americana a starnit furia a un milliard si jumatate de musulmani, care a expulzat SUA din procesul de pace israeliano-palestinian si a interzis ca ipocrita si partizana politica americana, care si-a atras condamnarea severa din partea ONU, sa mai joace vreun rol in acest sens.

Mike Pence si-a inceput turneul de patru zile cu o zi in Egipt, sambata, si o zi in Iordania, duminica. Jumatate din turneu, doua zile, luni si marti, Pence il va petrece in Israel, unde va sustine si un discurs in parlament. Un al doilea fapt care a atras atentia este ca liderii musulmani şi creştini din Egipt şi-au anulat întâlnirile cu Pence, în semn de proteste faţă de decizia lui Trump privind Ierusalimul.

Nimeni nu-si face iluzii ca, in Israel, Mike Pence nu va ingrosa, la scena deschisa sau in intalniri inchise, cu premierul Netanyahu, politicile anti-palestiniana si anti-islamica, acte incompatibile cu calitatea de mediator. Pence nu este altceva decat un trimis executiv al lui Trump.

Recursul lui Trump la serviciul “diplomatic” de “ocazie” al executivului Pence, in detrimentul unei diplomatii profesioniste si intr-o speta care implica credibilitatea prabusita a presedintelui american, poate sa fie un semnal de desprindere a sefului diplomatiei americane de lipsa simtului realitatii si al penibilului de care da dovada seful executivului american.

Si pentru ca cinismul sa fie maxim fata de cei carora le-a adus razboaie, terorism si persecutie religioasa, Casa Albă a transmis că Pence va discuta în turneul său despre „nevoia comună de a combate terorismul şi de a ajuta minorităţile religioase persecutate”. Chutzpah!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: